Recipes

Apple Stew

puri-epal-untuk-bayi
Written by admin

Pada usia 6-8 bulan , sistem penghadaman bayi akan mula matang . Oleh itu , kita tak boleh la asyik asyik bagi makanan yang sama , hadap lah budak tu makan benda yang sama berbulan bulan  ekekekek . Pada usia macam ni , sebagai permulaan kita boleh bagi puri avokado ke , kentang lenyek ke ( yang rebus sendiri ye kekakak semua ) , brokoli rebus dll.

okay , since cara pemakanan bayi tidak sama dengan kita yang semua benda kita bedal , saya nak share sikit lah resipi makanan bayi . Biasanya baby bila dia makan , takes time untuk dia biasakan diri dengan makanan yang dimakan , Jadi , saya share 4 resipi disini dan every 4 days ibu ibu boleh tukar makanan baby , which means , kita kene bagi baby kita makan benda yang sama selama 4 hari sebelum bagi dia makanan lain untuk mengesan sebarang alahan yang dia ada atau pun apa yang digemari si manja .

okay let’s move on to the recipe.

Apple Stew

Apple Stew ni tak wajib untuk menggunakan buah epal ye , kalau rasa nak guna pisang ke , pear ke , guna je

Bahan- Bahan :

 1 biji Apple ( hijau , merah  , tak kesah lah )

  1 cawan air ( approx 250ml )

Haa , tu je bahan bahan dia , baby ni tak macam kita , kalau makan satu benda nak ada lauk bagai . Lepas ni senang je , apple tadi tu , kita kupas , buang biji dia , potong dadu ke potong bunga ke potong wedge ke sukahati hengko la kak , janji di potong hheheeh .

Sambil potong apple tu , tenggek periuk  yang dah diisi air 250ml tadi tu , tunggu dia didih , campak lah apple dalam tu , pastu tutup periuk tu , biar direneh selama 10 minit sampai apple tu lembut .

Lepas 10 minit , angkat Apple tu , tapis , buka paip biar air sejuk mengalir dekat apple , then ambil baby punya food container untuk dilenyek .

Saya sarankan supaya apple stew ni dihidangkan dengan susu ibu . Baru tambah lagi khasiat dalam makanan baby . Haaa , kau hader .

About the author

admin

Leave a Comment